MICRODATA (MİKRO VERİ) NEDİR?

Microdata (Mikro Veri) Nedir

Microdata (Mikro Veri) nedir?

Bu sorusunu yanıtlamak gerekirse web sitelerimizde görüntülenen içeriklerin google vb. arama motorları ve robotları tarafından ziyaretçiye vurgulanması istenen kısımların işaretlenerek algılanmasını sağlamaktır. Siteyi ziyaret eden ziyaretçi sitede bulunan şirket adı, telefon numarası vb. gibi içerikleri anlayabilir ama bu durum arama motorları için aynı değildir. Arama motorların algılayabilmesi için bu alanların Microdata olarak belirtilmesi gerekmektedir.

Microdata (Mikro Veri) Kullanımı

Microdata kullanımı için gerekli olan tiplerin kullanım biçimi ve anlamları bilmemiz gerekmektedir. Peki en gerekli olan Microdata (Mikro Veri) tipleri nelerdir?

  • 1. itemscope: websitede bulunan içeriğin veri olduğunu belirtir.
  • 2. itemtype: içeriğin hangi kategoride olduğunu belirtir. Örn: itemtype="http://schema.org/Article" belirtirsek içeriğin makale olduğunu belirtmiş oluruz.
  • 3. itemprop: url, title, image, name, author vb. gibi tipleri bulunmaktadır.

Microdata (Mikro Veri) html içersinde kullanımı

<div>
 Firma adı idebu. Websitemize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
 <a href="https://www.idebu.com">idebu</a>
 <p>Modern ve yaratıcı fikirlerle fark yaratın!</p>
 <img src="/idebu.jpg" alt="idebu" />
</div>

Yukarıda yapılan işlemde klasik html kodları bulunmakdatır. İçeriği kullanıcılar anlayabilir ama bu durumu google anlamaz.

<div itemscope itemtype="http://schema.org/Article">
 Firma adı idebu. Websitemize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
 <a href="https://www.idebu.com" itemprop="url">idebu</a>
 <p itemprop="articleSection">Modern ve yaratıcı fikirlerle fark yaratın!</p>
 <img itemprop="image" src="/idebu.jpg" alt="idebu" />
</div>

Microdata (Mikro Veri) kullanımını yukardaki şekilde kodlamasını yaparsak eğer arama motorları vurgulanacak kelimelerin ne olduğunu bildiği için kendi algoritması ile ziyaretçiye gösterir. Microdata kullanımı arama motorlarları tarafından bakıldığında Microdata tipini algılar ve sizi organik aramalarda daha üst kısımlarda çıkmanızı sağlar. Eğer kodlama tarafında sıkıntı yaşıyor iseniz search console giriş yaptıkdan sonra web araçları / Test Araçları / Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı ile google tarafından html olarak hazır halde size verir ve o kodu sayfanızın yerine dahil edebilirsiniz. Ek olarak Yapısal Veri Test Aracı ile Microdata kullanımlarınızı test edebilirsiniz.

Co-Founder | Art Director Emre Alkaya
Co-Founder / Art Director
15.11.2018

ÇALIŞMAK İSTER MİSİNİZ?

BİZE ULAŞIN