AJAX NEDİR?

Ajax Nedir

Ajax nedir? sorusunun cevaplarını bulmanız için bu içeriği yazmayı gerek duyduk. Ajax, Asynchronous JavaScript And XML olarak geçer. JavaScript ve XML gibi teknolojilerin birleşiminden oluşan bir teknolojidir. Tüm sayfayı ziyaretçiye tekrardan yükleme yapmadan sadece istenilen datayı sunucuya gönderip dinamik olarak sayfada göstermektir. Bu sayede web sayfası tekrardan yüklenmesine gerek kalmaz.

Ajax kullanımı ile sayfanın sunucuya tekrar gitmesi değil istenilen verinin gitmesini sağlaması sonucu faydaları neler olabilir dersek eğer, örn: sayfamızın altında yorum yazılacak bir form var ve yorum yaz butonuna tıklandığında form submit olduğunda sayfa yenilenir ve yenilendiği zaman ise ekran sayfanın en üstüne çıkar. Bu durumda yorum iletildi mi yoksa hata mı aldık bilemeyiz.

Ajax kullanımı sayesinde ise sadece belirtilen kısımda browser yenilenmesi gerekmeden ilgili alanda sunucuya veri yollanıp gelen veriyi ise hemen bu kısımda ekranda gösterebiliriz. Bu sayede sayfa yenilenmeden ziyaretçiye aynı zamanda hız avantajı sunarak rahat kullanım sağlamış oluruz.

Entegre çalışabilmek için ajax ile birlikte javascript bilgimizin olması gerekmektedir. Entegre çalışarak website tasarımımızı çok daha estetik hale getirerek kullanışlı website arayüzleri yapmış oluruz.

Ajax kullanımı nerelerde işimize yarabilir bir örnek vermek gerekirse formumuzda select box içersinde il - ilçe - şehir seçimi olduğunu düşünelim. İlk başta il alanı seçmek zorunda bırakalım. Yani diğer alanları pasif bırakarak ilk önce il alanını seçtirelim ve seçilen il alanına göre sunucuya verinin aktırarak ilçe - şehir kısmının seçilen il alanına göre listelenmesi sağlayabiliriz.

Birçok dille entegre çalışmasıda ekstra özelliklerinden birisidir. Örn: php,asp vb. gibi yazılım dilleri ile çalışması ve günümüz teknolojisi ile devamlı geliştiren yapısı sayesinde önemini artırmıştır. Ajax nedir? yazımız umarım sizi aydınlatmıştır. Diğer yazılarımızıda blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Co-Founder | Art Director Emre Alkaya
Co-Founder / Art Director
13.11.2018

ÇALIŞMAK İSTER MİSİNİZ?

BİZE ULAŞIN