Responsive Tasarım Nedir - Responsive Web Tasarım

Responsive Tasarım Nedir?

Responsive web tasarım tüm platformlara uyumlu biçimde görüntülenen tasarımlardır. Web projelerimizde tüm ekranlarla uyumlu görüntülenen yapıdır. Kullanımını öğrenerek ve html,css bilgimizi artırarak web tasarım örnekleri yapabiliriz. Responsive kod yazmak demek aslında bir nevi css becerimizi artırmaktan gelmektedir.

Web sitelerini incelediğimizde bazı sitelerin telefonda ekran görüntülerin kaydığını görebiliyoruz. Fakat birçok ziyaret edilen web siteler mobil cihazlar üzerinden sitelere giriş yapmaktadır. Günümüz teknolojisini hesaba katarsak responsive tasarım yapmak gerekli bir hale gelmiştir. Mobil uyumlu web sitesi sayesinde kullanıcıların rahat gezinmesini sağlayabilir ve mobil uyumlu arayüzlerle rahat gezinebilme imkanı sunarsınız. Unutmamalıyız ki web tasarım sadece pc üzerinden girebildiğimiz değil diğer araçlar ile kullanılabilen tasarımlardır. Arama motorları tarafından da desteklenmesi ve arama sonuçlarında daha ön sıralarda çıkmamızı sağlamasıda ayrı bir etkendir. Eğer mobilden arama yapıldığında sitemiz mobil uyumlu ise bizi ön sıralara taşıyacaktır. Bu yüzden mobilden ziyaret edilen web siteler artış gösterirken responsive özellikleri barındıran sitelerde artmaktadır.

Web projelerimize başlamadan önce responsive tasarım ölçüleri nelerdir bilmemiz gerekiyor. Bu ölçüler Şuradaki yazımızda detaylı şekilde anlatmıştık. Peki responsive tasarım yaparken hangi çözünürlükleri dikkate almalıyız ? Aslında pek çok farklı çözünürlükte duyarlı siteler yapılabilmektedir. Responsive web tasarım yapıcağımız ekranlar genellikle iPhone, tablet, laptop, masaüstü tiplerine göre 3 yada 4 ekran tipine göre css yapımızı hazırlayabiliriz. Bu şekilde web tasarım çalışmamız yaptığımız ekranlara duyarlı, uyumlu hale gelicektir.

Yukardaki linkte belirtilen ölçüleri bilgilerini örnek alarak sizlerde uyumlu web siteleri yapabilir ve kullanıcılara kullanışlı tasarımlar sunabilirsiniz. Bu sayede ziyaretçi, ekranda daha güzel bir kullanıcı deneyimi yaşayacak.

Co-Founder | Art Director Emre Alkaya
Co-Founder / Art Director
16.06.2016

ÇALIŞMAK İSTER MİSİNİZ?

BİZE ULAŞIN